16 مرداد

تفاوت بین Cloud Computing و Virtualization در چیست ؟

مجازی سازی یا Virtualization و پردازش ابری یا Cloud Computing هر دو واژه هایی هستند که برای بهینه سازی زیرساختارهای فناوری اطلاعات مورد استفاده قرار می گیرند و البته در بیشتر موارد تا اسمی از Cloud Computing به گوش می خورد در کنار آن Virtualization نیز مطرح می شود. Virtualization در واقع از سخت افزارهای موجود بر روی سرورهای ما برای ایجاد کردن چندین Virtual Server یا سرور مجازی استفاده می کندو نیازمندیهای ما را برآورده می کند. برای درک بهتر این موضوع فرض کنید شما نیاز به یک سیستم عامل ویندوز سرور و یک سیستم عامل لینوکس سرور دارید و هر کدام از انها قرار است یک سری نیاز شما را برآورده سازد ، شما می خواهید هر دوی این سرورها را بر روی یک سرور فیزیکی پیاده سازی کنید و اینکار توسط تکنیک مجازی سازی انجام می شود. امروز در انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران قصد داریم تفاوت اصلی میان Cloud Computing و Virtualization را برای شما بیشتر تشریح کنیم.

مجازی سازی یا Virtualization چیست ؟


همانطور که اشاره کردیم در مجازی سازی یا Virtualization ما از یک زیرساخت سخت افزاری برای ایجاد کردن چندین ماشین مجازی استفاده می کنیم تا نیازهای ما را برطرف کند. اگر بخواهیم همه این موارد را در قالب معماری لایه بندی شده قرار بدهیم ، در لایه یک دستگاه های ذخیره سازی اطلاعات یا SAN Storage ها قرار می گیرند ، در لایه دوم سخت افزارهای سرور قرار می گیرند که منابع لازم را تامین می کنند و در نهایت در لایه سوم سرور میزبان یا Host Server مجازی قرار می گیرند. نرم افزارهای مجازی سازی مانند Citrix ، VMware VSPhere ، Microsoft Hyper-V و Sun xVM از جمله نرم افزارهایی هستند که در بالاترین لایه در مجازی سازی فعالیت می کنند که در واقع همان سرورهای میزبان یا Host Server های ما هستند. Host Server ها می توانند هر سیستم عاملی را بر روی خود بر اساس نیاز ما داشته باشند. مجازی سازی یا Virtualization در واقع یک تکنیک برای استفاده بهینه از منابع سخت افزاری موجود و کاهش دردسرهای نگهداری و هزینه های مربوط به آنها است. سرورهای مجازی می توانند همان کارایی را به ما ارائه دهند که سرورهای اختصاصی در محیط واقعی به ما ارائه می دهند.به این نوع تکنیک مجازی سازی در اصطلاح مجازی سازی نرم یا Soft Virtualization گفته می شود. تکنیک دیگری به نام مجازی سازی سخت نیز وجود دارد که در آن به در همان لحظه ایجاد کردن سرور منابع بصورت اختصاصی به سرور مجازی داده می شود.

Cloud Computing یا پردازش ابری چیست ؟


مفهوم پردازش ابری یا Cloud Computing در واقع استفاده کردن از سرورهای مجازی که با استفاده از تکنیک های مجازی سازی ایجاد شده اند و دارای منابعی از قبیل سیستم عامل ، نرم افزارهای کاربردی و سرویس های مختلف هستند ، برای سرویس دهی به کاربران شبکه به گونه ای که کاربران متوجه نشوند که از کدام سرور و کدام محل فیزیکی سرویس را دریافت می کنند است. در واقع در یک محیط Cloud یک کاربر نمی داند که از چه تعداد از هسته های سیستم عامل ، فضای ذخیره سازی ، داده و حتی قدرت پردازشی سرورهای سرویس دهنده استفاده می کند و تمامی این موارد از دید کاربر مخفی است ، کاربر فقط درخواست سرویس خود را در محیط Cloud قرار می دهد و خروجی آن را دریافت می کند.اما نکته بسیار مهم در این است که در Cloud Computing از تکنیک های مجازی سازی برای رسیدن به اهداف استفاده می شود. هدف تجاری که پشت این فرآیند است به این شکل است که شما برای ارائه خدمات به کاربران خود اجباری به داشتن سرورهای فیزیکی و یا سرویس ها و نرم افزارهای مستقر در یک محل و یک بستر ارتباطی ندارید و می توانید همه این منابع را بصورت مجازی و در قالب Cloud Computing تهیه کنید و هزینه های خود را با پرداخت اجاره کاهش دهید. این یعنی اینکه شما منابع سخت افزاری را می توانید بصورت Off Site در اختیار داشته باشید در چنین حالتی شما نیازی نیست برای نگهداری از این منابع هزینه های زیادی پرداخت کنید ، سازمان ها می توانند نیازمندی های سخت افزاری و نرم افزاری خود را تخمین بزنند و تمامی انها را از سرویس دهندگان Cloud Computing سفارش دهند.

Cloud Computing سرویس های خود بیشتردر قالب IaaS و SaaS ارائه می کند. IaaS به معنی Infrastructure as a Service می باشد و SaaS به معنی Software as a Service می باشد. به جای اینکه ما بر روی سرورها سرمایه گذاری کنیم ، دستگاه های ذخیره سازی اطلاعاتی مانند SAN Storage تهیه کنیم ، فضای رک تهیه کنیم ، تجهیزات شبکه خریداری کنیم ، پهنای باند اجاره کنیم و هزینه های نگهداری همه اینها را تقبل کنیم ، شما می توانید یک سرویس سرور از یک Cloud تهیه کنید و خدمات خود را از Cloud Computing دریافت کنید. در چنین حالتی سازمان ها نیازی به سرمایه گذاری زیاد در حوزه زیرساخت نخواهند داشت و همچنین هزینه های نگهداری و تعمیرات آنها نیز بسیار پایین می آید ، البته این بستگی دارد که سازمان از سرویس های Public Cloud استفاده کند یا Private Cloud که هر کدام به نوبه خود هزینه های متفاوتی را در بر دارند.

اما Software as a Service یا SaaS مفهومی است که در آن خدمات نرم افزاری سازمانی بصورت مجازی در قالب زیرساختارهای IaaS ارائه می شوند. فایل های نصب و سایر خدمات نرم افزاری مورد نیاز روی سرورهای مجازی نصب شده اند و در قالب Virtual Server در در صورت نیاز و یا درخواست در اختیار کاربران قرار می گیرند. بنابراین با استفاده از IaaS و SaaS خدمات Cloud Computing قادر خواهند بود تمامی راهکارهای مورد نیاز برای یک سازمان از نظر خدمات فناوری اطلاعات را در قالب یک سرویس یکپارچه بر اساس نیازهای کاربران تامین کنند. برای مثال شما به جای اینکه یک ایمیل سرور Microsoft Exchange Server را بر روی یک سرور سخت افزاری قرار دهید و هزینه های مربوط به نرم افزار ، سخت افزار و پهنای باند آن را پرداخت کنید کافیست از سرویس Cloud ای که بر روی آن Microsoft Exchange Server نصب و راه اندازی شده است بصورت آماده استفاده کنید و فقط هزینه پشتیبانی آن را پرداخت کنید. در آخر بهتر است برای درک بهتر تفاوت بین مجازی سازی و پردازش ابری تاکید کنیم که مجازی سازی یک تکنیک است اما Cloud Computing یک مفهوم است که با استفاده از تکنیک های مجازی سازی ایجاد و ارائه می شود ، معمولا از مجازی سازی بصورت درون سازمان استفاده می شود اما از Cloud Computing بصورت آنلاین و اینترنتی استفاده می شود. امیدوارم مورد توجه شما قرار گرفته باشد.

منبع : جزیره محاسبات ابری وب سایت توسینسو

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.